Quantcast
Channel: Graphisoft
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

Nordic BIM Group/ Graphisoft Norge lanserer Twinview

$
0
0

Space Group og Nordic BIM Group inngår et strategisk partnerskap om bruk av digitale tvillinger i eiendomsbransjen i Norge, Sverige og Finland.

 

 

Space Group (UK) og Nordic BIM Group lanserer Twinview, en nettbasert digital tvilling-plattform for eiendomsbransjen som kobler all data i bygget til en 3D-modell. Med Twinview kan eiendomseiere og forvaltere optimalisere energibruken, redusere kostnadene samtidig som brukeropplevelsen og forretningsresultatene forbedres. Twinview er det første viktige steget for å oppnå klimanøytrale bygg.

Twinview ble lansert i begynnelsen av 2020 etter tre års utvikling og partnerskapet med Nordic BIM Group vil gjøre det mulig å ta i bruk digitale tvillinger i Norge, Sverige og Finland. Nordic BIM Group vil også tilby implementeringshjelp, support og opplæring.

Digitale tvillinger har blitt brukt i bransjer som luftfart og kraftproduksjon i en årrekke, men er en relativt ny teknologi i eiendomsbransjen.

En digital tvilling er en digital kopi av den fysiske bygningen og bygningsinformasjonsmodellen som utvikles gjennom design, konstruksjon og overlevering. Modellen utvikles av arkitekt, konstruktør og installatør og kan blant annet benyttes til forvaltning, drift og vedlikehold av bygget.

Twinview bygger på bruk av disse BIM-modellene i forvaltningen med en skybasert plattform som kobler bygget til IoT-enheter for å overvåke byggets ytelse.

 

I Twinview visualiseres prosjektet i en tredimensjonal, webbasert plattform som analyserer tilgjengelig data med moderne teknologi. Twinview inkluderer også en facility management-modul i tillegg til en brukervennlig smarttelefon app.

Vi står overfor en global klimakrise, der bygninger står for det største energiforbruket i verden. Det er derfor helt avgjørende for miljøet at vi lærer å drifte bygningene våre så effektivt som mulig. Økende energikostnader, krav til bærekraftig forvaltning samt overholdelse av regler og forskrifter, forsterker viktigheten av at eiendomseiere og forvaltere må forbedre forståelsen av bygningene sine og menneskene som bruker dem.

Teknologien i dag produserer enorme mengder data som aldri blir samlet inn eller analysert, men med tilgang til kunstig intelligens (AI) er det lettere å forutsi hvordan en bygning kan fungere for å optimalisere ytelsen.

Med økende bruk av BIM (bygningsinformasjonsmodeller) blir data og modeller stadig mer tilgjengelige, og de fleste nye bygninger har i dag avanserte overvåkings- og kontrollsystemer som sjelden er koblet til disse modellene.

 

> Les mer om Twinview

 

Rob Charlton, CEO, Space Group

“Vi er glade for å ha Nordic BIM Group som en av våre strategiske samarbeidspartnere. De har mange års erfaring innen den digitale bygg – og eiendomsbransjen, og vi er sikre på at de vil gi stor verdi for alle dem som tar i bruk Twinview i Norden,” sier Rob Charlton, CEO i Space Group.

 

Halvor Sandbu, CEO, Nordic BIM Group

“Vi er veldig glade for å ha inngått dette viktige partnerskapet med Space Group om å kunne tilby Twinview til det nordiske markedet gjennom Nordic BIM Group (Graphisoft i Norge, Nolliplan i Sverige og M.A.D. i Finland). Å samle inn og overvåke sanntidsdata for å optimalisere bygningers operasjonelle ytelse og bærekraft vil bli stadig viktigere for å ta bedre beslutninger samt for å møte større utfordringer slik som klimaendringer. Vår markedsundersøkelse har identifisert mange forskjellige forvaltning, drift og vedlikeholdssystemer som er tilgjengelige i markedet i dag, men flertallet er basert på eldre teknologi som ikke er laget for fremtiden. Vi tror på det sterkeste at vi kan endre bransjen radikalt med lanseringen av Twinview til fordel for våre kunder, leietakerne og miljøet.

Etter hvert som bygninger blir mer sofistikerte i en verden i stor utvikling og endring, vil bruken av Twinview og digitale tvillinger gjøre det mulig for både eldre og nye bygninger å bli mer effektive og sikrere for brukerne», fortelle Halvor Sandbu, CEO i Nordic BIM Group.

 

> Hold deg oppdatert om Twinview

 

 

Twinview

Twinview er en del av Space Group og inkluderer bimstore, SPACE Architects og BIM.Technologies. De fire bedriftene bruker digital innovasjon for å forbedre resultatene innenfor design, konstruksjon og drift av bygninger. Gruppen ble etablert i England for over 60 år siden, og opererer over hele verden med sitt utvalg av plattformer og tjenester.

 

Nordic BIM Group

Nordic BIM Group ble stiftet i januar 2020 og består av Graphisoft Norge, Nolliplan i Sverige og M.A.D i Finland.

Med ekstraordinær erfaring og kunnskap jobber Nordic BIM Group med å digitalisere og effektivisere bygg- og eiendomsbransjen i Norden ved hjelp av BIM.

Med åpenBIM har de som misjon å skape de rette forutsetningene kundene trenger for å implementere en digital arbeidsprosess, øke produktiviteten samt skape bedre og mer bærekraftige bygg gjennom miljøoptimaliserte byggeprosesser.

 


Gaselle for 5. året på rad med Archicad som BIM-plattform

$
0
0

SPINN Arkitekter har vokst til å bli en av Norges største spesialister på skolearkitektur. Hytta i bakgrunnen er utviklet av SPINN Arkitekter og er et dynamisk turhytte-konsept med utsikt over Hammerfest. Foto: SPINN Arkitekter

 

Rasktvoksende, lønnsomt norsk arkitektkontor med internasjonale ambisjoner

SPINN Arkitekter ble etablert i 2012 med et mål om å skape nytenkende skolearkitektur. Kontoret har doblet antall ansatte hvert år frem til 2019 og har i perioden vokst fra 4 til 44 medarbeidere. På bakgrunn av rask og lønnsom vekst har SPINN Arkitekter blitt kåret til Gasellebedrift hele 5 år på rad.

Valg av riktig BIM-plattform har vært en viktig faktor for denne suksessen, ifølge daglig leder Daniel P.
Barth.

SPINN Arkitekter har vokst til å bli en av Norges største spesialister på skoleprosjekter og har avdelinger både i Oslo, Tromsø, Stavanger og Trondheim. I løpet av de siste åtte årene har ni skolebygg blitt ferdigstilt og det pågår arbeid med over 30 nye skoleprosjekter i ulike faser fra programmering og mulighetsstudier til detaljering og byggeplassoppfølging. 5 av prosjektene som er i gang, er massivtreskoler der det brukes IFC for koordinering mellom tre-produsenter og rådgivere.

 

Flesberg Skole i Viken: Ny 1-10 skole med flerbrukshall for 450 elever. Skolen har passivhusstandard og er oppført i en massivtrekonstruksjon. Foto: SPINN Arkitekter

 

Digitalt fremoverlent kontor

SPINN Arkitekter har skapt et svært attraktivt arbeidsmiljø som fremmer innovasjon, teknologi og kompetansebygging, forteller partner og faglig leder James Dodson.

Fra oppstarten har arkitektkontoret vært digitalt organisert, og kommunikasjon og informasjon går raskt og sømløst uansett hvor i landet de arbeider fra.

– SPINN Arkitekter var allerede godt rustet til å jobbe digitalt da pandemien traff oss for halvannet år siden. Denne digitale måten å være organisert på har vi i SPINN Arkitekter allerede hatt i 10 år, og det har vært en stor fordel for oss, sier Dodson.

– Vi jobber på samme BIM-modell i sanntid, og alle prosjektene ligger i skyen. SPINN jobber nasjonalt og har prosjekter fra Hammerfest i nord til Bamble i sør, bekrefter daglig leder Daniel P. Barth.

 

Lønnsom vekst med Archicad som plattform

SPINN Arkitekter har jobbet med Archicad helt siden firmaet ble etablert. Etter litt prøving og feiling med andre BIM-verktøy, mener de at Archicad er det mest arkitektvennlige. Archicad og bruk av Teamwork og BIMcloud er kontorets viktigste verktøy.

– Måten du kan navigere i Archicad-modellen er utrolig mye mer smidig enn med andre BIM-verktøy vi har prøvd. Det er heller ikke til å stikke under en stol at Archicad er svært prisvennlig, sammenlignet med andre konkurrerende programmer.

Forutsigbare lisensløsninger og prisutvikling er svært viktig for lønnsom vekst over tid. Med Archicad tilbys flytende nettverkslisenser slik at flere brukere kan dele på et mindre antall lisenser.

– BIMcloud gjør at vi kan jobbe samtidig i modellene, og den fleksible løsningen med flytende nettverklisenser har gjort det sømløst å koble til nye ansatte og avdelinger etter hvert som vi har vokst og utvidet. – vi bare ringer og ber om fler og fler lisenser når vi trenger det, forteller en entusiastisk Barth. Vi kunne ikke hatt den veksten vi har hatt uten Archicad som plattform.

 

Flesberg Skole i Viken: Midtpunktet for hele skolen er et frittstående multiamfi som fungerer både som hovedtrapp, amfi, folkebibliotek, spillekrok og informasjonstavle. Foto: SPINN Arkitekter

 

Tid er den mest kostbare ressursen

Dodson er litt over middels teknisk anlagt og interessert. Han liker å holde seg oppdatert på det som finnes av programmer og teknologisk utvikling. Kontoret har jobbet hardt for å få etablert en god arbeidsflyt der de bruker Archicad til mer eller mindre alt. Han ser det som viktig at informasjon ikke går tapt underveis. Bruker du flere programmer til ulike funksjoner i en workflow kan du regne med at noe går tapt.

– Jeg definerer meg som litt nerd. Jeg vil helst at våre arkitekter lager illustrasjoner i Archicad og ikke i Illustrator for eksempel. Det er noe jeg fikk litt tyn for i starten, men fordelen er at alt ligger live i BIM-modellen som alltid er knyttet til presentasjonsmaterialet vi lager. Dette gjør at vi sparer veldig mye tid i prosjektene.

Og tid er en kostbar ressurs i byggebransjen generelt og blant arkitekter spesielt.

– Vi er godt fornøyde med grafikken i Archicad, og jeg synes programmet lager flotte lesbare tegninger i forhold til målestokker vi jobber i. – om det er fra 1-200 tegninger eller byggetegninger fra 1-50, fungerer elementene vi har i alle skalaer, sier Dodson.

Barth henger seg på:

– Integreringen av revisjonsverktøy og publiseringsverktøy er også veldig fin i forhold til byggeplassoppfølging. Har du gjort en endring og lagt ut en markering i modellen og koblet de elementene som er berørt av endringen, så vil Archicad automatisk sette opp en varselprikk på mulige berørte tegninger. Du får en indikasjon på at denne tegningen bør sjekkes ut og at kanskje den bør være med på en revisjon du sender ut. Som et bidrag til effektivitet og kvalitetssikring ligger det funksjonaliteter i Archicad som vi setter stor pris på og har mye nytte av, avslutter han.

Barth er veldig opptatt av dette.

– Det gjør det veldig greit og enkelt ettersom du kan sette opp forhåndsdefinerte tegningsett med det vi skal levere i slutten av uka. Når alt er klart kan du trykke på en knapp, så plasserer det seg i riktig mappe. Dette er en stor fordel kontra om du måtte lagre en og en fil når du skal ha ut 30-40 tegninger. Du sover bedre om natta, smiler Daniel – som også er KS-ansvarlig i SPINN Arkitekter.

 

Effektivitet fra dag 1

– Noe av grunnen til suksessen til SPINN Arkitekter er at vi har gått i dybden i stedet for å gå i bredden ved å spesialisere oss på skoleprosjekter. I tillegg er produktiviteten blant de ansatte en like viktig faktor. Folk kan tegne raskt og effektivt uten å bruke mye tid på selve BIM-verktøyet.

SPINN Arkitekter har inntrykk av at Archicad er svært utbredt blant de som utdanner seg i dag. Det har heller aldri vært noen utfordring å få inn erfarne folk som er dyktige på Archicad. At programmet er både brukervennlig og intuitivt gjør at folk kommer seg raskt opp i nivå og blir effektive på rekordtid.

– Archicad er bra på innebygd struktur og navigering og er oppdatert i forhold til Norsk Standarder. Vi som jobber mot offentlige oppdragsgivere, får detaljerte kravspesifikasjoner påhva de forskjellige tingene skal være. Det gjør at vi bruker veldig lite tid på å strukturere eksportformatene våre, utdyper Barth.

– Det er også kort vei mellom Graphisoft og kunden og det er lett å plukke opp telefonen å ringe om det er noe vi lurer på. Supportteamet gir oss veldig god og rask oppfølging de gangene vi har stått fast og behøvd hjelp. Dodson legger til at kontoret har egne favoritter og elementer som brukes internt og har et eget oppsett som fungerer godt for eksempel i arkitektkonkurranser. Men det er små justeringer i forhold
til standarden i Archicad.

SPINN bruker Twinmotion for enkel og rask visualisering. – Det er takknemlig og lett å navigere og
eksportere animasjoner, forteller Dodson. (legge til animasjoner fra deres siste prosjekter i GS
annonsen?)

– Det morsomme er at Twinmotion er blitt en viktig del av vår arbeidsflyt og vi har fått den over
i VR-teknologi, forteller Dodson.

Kontoret har kjøpt inn VR briller til alle ansatte, og disse brukes foreløpig internt. Her eksporteres det
via Twinmotion til import av modeller inn i deres VR-programmer.

 

Bamble ungdomsskole i Vestfold og Telemark: Ny ungdomsskole for 540 elever m/ basishall, idrettshall og svømmehall. Skolen ferdigstilles i løpet av 2021. Foto: SPINN Arkitekter

 

Effektiv samhandling med entreprenører

SPINN Arkitekter deltar i mange pris- og designkonkurranser der bedriften leverer design samtidig som entreprenørene skal kalkulere pris. Der er det korte frister, og entreprenøren har behov for detaljerte modeller for å kunne prise prosjektet nøyaktig.

– Vi kan raskt få levert et godt underlag til entreprenøren med vårt oppsett i Archicad. Vi bruker tiden vår effektivt på designet og jobber frem en BIM-modell for prising slik at vi har det som trengs. Entreprenørene gir oss tilbakemelding på at det vi leverer er veldig bra for prissetting.

Det gir entreprenøren mindre usikkerhet, som igjen betyr at de kan ha skarpere priser i konkurranser, sier Dodson.

 

Internasjonale ambisjoner

SPINN Arkitekter har ambisiøse mål om å vokse videre, også internasjonalt. Kontoret ser på muligheter både nært og fjernt, men ønsker foreløpig å holde kortene litt til brystet. Dodson røper midlertidig noen av planene. På sikt ønsker de å prøve seg på det tyske markedet, og har allerede ansatt tre tyske seniorer, samt at de har flere ansatte som har studert i Tyskland og kan fagspråket.

 

 

 

Ny Konsernsjef i Nordic BIM Group

$
0
0

 

Jörgen Nylund er utnevnt til Konsernsjef i Nordic BIM Group fra og med 1. august 2021. Jörgen har over 15 års erfaring fra ulike lederroller innen IT- bransjen, nasjonalt og internasjonalt. Han tar over for Halvor Sandbu, som etter planen blir med videre i en sentral styrerolle hvor han vil være tilgjengelig med sin erfaring og kunnskap for Nordic BIM Group.

 

Nordic BIM Group (som består av Graphisoft Norge, Nolliplan i Sverige og M.A.D i Finland) sin ambisjon er å være førstevalget som digitaliseringspartner for aktører innen arkitektur, bygg og eiendom i Norden. Med en verktøykasse som består av markedsledende programvarer innen BIM og PropTech, samt tilpassede tjenester, bidrar Nordic BIM Group til raskere digitalisering, mer effektive arbeidsflyter, lavere ressursforbruk og redusert klimapåvirkning fra eksisterende bygg.

 

«Vi er veldig glade for å ha fått Jörgen Nylund med på laget som ny Konsernsjef. Jörgen har lang erfaring fra programvare- og byggebransjen og har et ekte engasjement for den digitale transformasjonen av eksisterende bygg. Han har solid erfaring som vekst- og endringsleder fra et internasjonalt miljø og har de lederegenskapene som Nordic BIM Group trenger for å fortsette sin vekst. Styret og jeg ser frem til å fortsette den positive utviklingen som Halvor Sandbu har ledet, og for å ta utviklingen av Nordic BIM Group til nye høyder sammen med Jörgen», sier Erik Flodin, styreleder i Nordic BIM Group.

 

 

Jörgen har lang erfaring fra programvare- og byggebransjen. Han representerer det moderne lederskapet der mennesket og kunden er i fokus. De siste 15 årene har Jörgen jobbet i ulike lederroller innen Unit4 Group og har nylig drevet sin egen konsulentvirksomhet innen digital transformasjon av byggebransjen.

 

«Jeg er veldig stolt og glad for å ha fått muligheten å lede Nordic BIM Group, et godt posisjonert selskap med fornøyde kunder i et voksende marked. Konsernet har en innovativ produktportefølje, bred kompetanse og en tidsriktig markedsdekning. Jeg jobbet som lærer ved KTH Samhällsbyggnad da BIM bare var en teori. Nå får jeg være med når vi ved hjelp av BIM skaper store forretnings- og samfunnsmessige fordeler i praksis, noe som er veldig motiverende og spennende. Jeg gleder meg veldig til å samarbeide med hele det nordiske teamet, styret og partnere for å realisere Nordic BIM Groups potensiale og skape digitaliseringsgevinster for våre nordiske kunder», sier Jörgen Nylund.

 

Jörgen Nylund tar over rollen som Konsernsjef 1. august 2021.

 

Om Nordic BIM Group

Nordic BIM Group ble stiftet i januar 2020 gjennom en transaksjon der tre markedsledende spesialiserte selskaper innen BIM (bygningsinformasjonsmodellering) i Finland, Sverige og Norge ble slått sammen til en nordisk gruppe.

Med et bredt spekter av innovative BIM- og PropTech-programvarer samt skreddersydde tjenester rettet mot arkitektur, bygg og eiendom bidrar Nordic BIM Group aktivt til et mer bærekraftig bygningsmiljø. Selskapet er nordisk distributør av bl.a. programvaren Archicad, ArchiFrame, Solibri og Twinview. Nordic BIM Group opererer under lokale bedriftsnavn (Graphisoft Norge, Nolliplan i Sverige og M.A.D i Finland) i hvert marked og har kontorer i Oslo, Helsinki, Stockholm, Malmö og Göteborg. Selskapet omsetter for ca. 16 millioner EUR.

 

 

 

Christian Foss skal lede arbeidet med ny digital tvilling-plattform

$
0
0

 

Christian Foss har startet i Nordic BIM Group/Graphisoft Norge som ny salgs- og produktansvarlig for Twinview. Christian har over 17 års erfaring fra bygg- og anleggsbransjen med løsningssalg og produktutvikling mot produsenter, entreprenører og byggherrer av digitale løsninger.

 

Twinview er en nettbasert digital tvilling-plattform for eiendomsbransjen som kobler all data i bygget til en BIM-modell (3D). Med Twinview kan eiendomseiere og forvaltere optimalisere energibruken og redusere kostnadene samtidig som brukeropplevelsen og forretningsresultatene forbedres. Twinview er det første viktige steget for å oppnå klimanøytrale bygg.

En digital tvilling er en digital kopi av den fysiske bygningen og bygningsinformasjonsmodellen som utvikles gjennom design, konstruksjon og overlevering. Modellen utvikles av arkitekt, konstruktør og installatør og kan blant annet benyttes til forvaltning, drift og vedlikehold av bygget.

«Jeg gleder meg til å jobbe med den helt nye smarte digitale tvilling løsningen Twinview. Vi skal hjelpe kundene til å oppnå bedre ytelse for sine gamle og nye bygg (energi, miljø og effektivitet) på vei mot å bli klimanøytrale», forteller Christian Foss.

Les mer om Twinview her.

 

 

Våre 5 beste tips & råd til kompetanseheving innen BIM

$
0
0

Manglende BIM-kompetanse er en usynlig tidstyv i mange bedrifter. Hvor mye koster den usynlige tidstyven deg og din bedrift?

Feil arbeidsmetodikk, leting etter funksjoner og verktøy i programmet samt YouTube-søk etter løsninger, koster både tid og penger. Tid som kunne vært brukt til kreativt og verdiskapende arbeid. Skal man hevde seg i den økende konkurransen i dag så er ikke lenger LFT (Let-Finn-Trykk) metoden bra nok.

Økte krav fra kundene og press på timesprisene gjør at dagens bedrifter må ha effektivitet, og tegningsproduksjonen må gå fort. Små og mellomstore virksomheter er vel så sårbare for manglende kompetanse og lite utvikling som større virksomheter.

 

1. Kartlegg BIM-kompetansen og behovet for opplæring og videreutdanning

Hvilket nivå er den enkelte på i dag, og hvor ønsker de å være? For mange bedrifter er målet redusert tidsbruk og mer tid til verdiskapende arbeid. Steg 1 er å kartlegge BIM-kompetansen i bedriften, og resultatet vil vise hvor det er behov for opplæring og utvikling av ansatte. Ønsker dere hjelp med kompetansekartlegging har vi eksperter som kan bistå med dette.

 

2. Unngå fallgruvene

• Mangler grunnkurs
Enkelte deltar ikke på Archicad grunnkurs fordi de brukte programmet på skolen for 5-10 år siden. Grunnet den betydelige teknologiske utviklingen til Archicad de siste årene er det helt essensielt å delta på grunnkurs for å utnytte programmets potensiale til det fulle.

• Intern opplæring erstatter kurs
Vi ser at en feil enkelte bedrifter gjør er å satse kun på intern opplæring. Bedriften risikerer da at nye ansatte lærer både den interne læremesterens uvaner og feil arbeidsmetodikk. Våre dyktige kursholdere har 20 års erfaring med kompetanseheving og har en gjennomtestet pedagogikk.

• Kompetansegapet har blitt for stort
Har du allerede fullført Archicad grunnkurs og trodde du var utlært? Ikke la det gå for lang tid før du melder deg på et videregående kurs. Når alt det grunnleggende sitter er det på tide med et Archicad videregående kurs for å kunne jobbe mer effektivt og utnytte flere av programmets funksjonaliteter. Ikke la BIM-kompetansen bli utdatert – prioriter tid til egen utvikling med videreutdanning for alle som jobber med BIM.

• Kun «Geir» fra IT-avdelingen deltar på kurs
Enkelte bedrifter kurser kun enkelte ansatte i bedriften. Vi kan ikke få understreket nok viktigheten av å kurse hele bedriften.

 

3. Lag et systematisk opplegg, med en årsplan for kursing og utvikling

Godt planlagt opplæring av ansatte er ofte en forutsetning for å få gjennomført kompetanseheving. Lag konkrete planer og sett av et årlig budsjett til utvikling av deres BIM-kompetanse. Vi i Graphisoft Norge har ekspertise på å lage gode kompetanseplaner som kan være til hjelp i arbeidet.

 

4. Hold deg oppdatert med korte, online temakurs

Er det spesielle tema dere mangler kunnskap om og ønsker å lære mer om? Delta på korte onlinekurs for å lære om spesifikke tema.

 

5. Tilpass kurs og temakurs til din bedrift sine behov

Er dere flere på kontoret som trenger kursing? Skreddersøm trenger ikke å være dyrt. Kanskje det er mer økonomisk lønnsomt med et kontorkurs. Alle våre kurs kan holdes online, men også ute hos kunder over hele landet. Alle kurs kan spesialtilpasses etter behov . Våre erfarne kursholdere og konsulenter tar også andre prosjektrelaterte oppdrag.

 

 

2022 er året for å ta din BIM-kompetanse til et nytt nivå

La oss bistå din virksomhet med både kartlegging, utvikling og gjennomføring av smarte tiltak. Ønsker du et skreddersydd opplæringstilbud for deg selv eller din virksomhet?

Ta kontakt med våre dyktige kursholdere!

 

 

gaute@graphisoft.no / 21 55 58 03

ingvill@graphisoft.no / 21 55 58 13

frode@graphisoft.no / 21 55 58 04

 

 

 

 

 

Article 0

Viewing all 226 articles
Browse latest View live