Arkitektkontoret Halvorsen & Reine AS har tegnet Nord Europas største spa-anlegg, The Well. Anlegget inneholder 25 behandlings- og massasjerom, diverse saunaer, japansk hage, fossefall og grotter, lounger og 11 bassenger. Det største bassenget, med vertikale sidedyser for stående boblebad og luftrørsenger for liggende boblebad, er på hele 10 x 25 meter.
BIM-prosjekt fullt ut
Halvorsen & Reine AS har vært ArchiCAD-brukere siden 1996 og ser store fordeler med BIM som prosjekteringsmetode. En viktig fordel er å tydelig kunne se alt av de forskjellige fags elementer og eventuelle problemstillinger i en tidlig fase.
«ArchiCAD brukes i alle våre prosjekter og det fungerer bra i store prosjekter som dette. Vi gjorde oss erfaringer som kan komme til nytte ved neste BIM-prosjekt, blant annet at det er viktig med lag og oppsett på soner. Suksessfaktoren for et vellykket BIM-prosjekt er den enkeltes kompetanse, samt en god koordinator hos entreprenøren», forteller Roger Hampton hos Halvorsen & Reine AS.
Godt samarbeid
Asplan Viak har vært prosjekterende for alle tekniske fag unntatt byggeteknikk, mens HENT har vært totalentreprenør. Samarbeidet mellom de tre har fungert bra med en god BIM-koordinator hos HENT. Direkte kommunikasjon mellom Asplan Viak og arkitektene var noe vanskeligere på grunn av konflikter mellom Revit og ArchiCAD, men det gikk stort sett veldig bra.
For å utveksle data mellom de ulike fagene har de brukt både IFC, DWG og PDF, men for BIM-koordinasjonen var IFC det viktigste. PDF ble brukt for enkelte planer, detaljer etc. Internt har de brukt ArchiCAD Teamwork med en BIM-server og Solibri 3D-Viewer ble brukt i alle møter både internt og eksternt.
Design
Prosjektet har hatt tre interiørarkitekter der Halvorsen & Reine har hatt ansvaret for overflater og uttrykk samt et overordnet koordineringsansvar. The Well har solide materialvalg som gir lave livsløpskostnader. Fasadene har accoya trekledning og lavastein. Interiøret har både sjeldne mosaikkfliser og betongliknende materialer som Claystone og Creatina.
«Det var viktig for oss å vise at snittet formidler en lesbarhet om at vi er i terrenget. De mørke og lune badstufunksjonene er lagt inn i bakken der buede vegger forteller at vi er under terrenget. Når du beveger deg oppover kommer du til de japanske badstuene som er vendt mot dagslyset og til uteanlegget med bassenget som ligger øverst. Vi vil at huset skal vise brukerne at de beveger seg fra parkeringsnivået og opp gjennom huset til de er oppe i skogen for å kunne nyte uteanlegget. Derfor går hovedbassengområdet over tre etasjer som man beveger seg rundt», forteller Øystein Rognebakke hos Halvorsen & Reine AS.
Sted: Sofiemyr, Oppegård kommune
Prosjekttype: SPA-anlegg med restaurant
Bruttoareal: 10.500 kvm
Byggherre: Canica
Totalentreprenør: HENT
Kontraktssum eks mva: 275 millioner kroner
Arkitekt: Halvorsen & Reine
Interiørarkitekt: Halvorsen & Reine, Stylt Trampoli, Thermarium Bäder-Bau
LARK: Lark Landskap
Rådgivere: RIB: Sivingeniør Will Arentz l RIA, RiBr, RIE, RiVA, RIV og Vegprosjektering: Asplan Viak