Ydalir Hotell, Norges første campushotell, er plassert på Ullandhaug ved Stavanger, langs alleen som knytter universitetsområdet sammen med den tilstøtende forsknings- og innovasjonsparken (Ipark). Prosjektet består av tre tilnærmete kubiske volum, som sammen danner en favn rundt hotellets forplass, med en naturlig henvendelse til utsikten ut over Hafsfjordbukten og Solasletten i syd.
Prosjektet er en gave fra Smedvig til Universitetet i Stavanger i anledning Smedvigs hundreårsjubileum. Ambisjonen har vært å skape et arkitektonisk innholdsrikt hotell som utrykker vennlighet og varme; et robust bygg som eldes med verdighet. Hotellet består av 59 rom, der flere er tilpasset langtidsopphold med egne kjøkken. I første etasje er det frokoststue, peisestue, samt møtelokaler og en mindre aula til universitets disputaser og andre høytideligheter.
De tre bygningsvolumene er plassert noe forskjøvet i forhold til hverandre, og har små innbyrdes vinkelavvik i plan, hvilket til sammen skaper en ledig konstellasjon av volum og fasadeflater. Denne differensieringen i plangeometri skaper en variasjon i romlig opplevelse både inn- og utvendig, og gir hvert hotellrom en individualitet gjennom sin helt egen orientering og utsyn. Hotellkorridorene binder de tre volumene sammen via lette glassbroer, som både gir sideveis lys inn i korridorene og gløtt ut mot omgivelsene.
Bygget er kledt i rustikk, kullbrent tegl, med et fargespill i rødbrune toner. Fugemørtelen er gitt en farge tilnærmet lik teglens, og ved at mørtelen i tillegg er strøket av i liv med (og delvis litt over) de enkelte teglsteinene, minimeres mønstervirkningen av selve teglforbandet. Fasadene får i stedet et nærmest monolittisk preg, der veggens helhetlige karakter dominerer over de individuelle tegl-formatenes synlighet.
For de to sentrale bygningsvolumene er det i første etasje benyttet en murstein med lysere valør i annethvert løpeskift, hvilket visuelt vever disse fasadeflatene sammen med det markante inngangspartiet utført i betong. De karakteristiske feltene med «hullete» teglpartier utgjør hotellkorridorens endevegger, og skaper på innsiden et variert og dempet lysspill som fondmotiv for disse gangarealene. Fasadeveggene er i topp avsluttet med et stående rullskift, som artikulerer overgangen mellom teglverket og takets metall-gesims.
Alt beslagsarbeid er utført i kobber. Enkelte av hotellrom-vinduene er utført som utstikkende karnapper, hvilket skaper et spill av tredimensjonale element over de ellers stramme fasadeflatene. De eksponerte taknedløpene er lagt i vertikale nisjer i murverket, og på denne måten integrert i byggets overordnete volumtegning.
Interiørene preges av en lun og varm stemning, med en palett av eksponert betong, eik og fargete tekstiler. Plassbygde løsninger i eikefiner optimaliserer funksjon og plassbruk i hotellrommene, mens alt løst møblement bidrar til byggets stofflige og «hjemlige» preg. Det er benyttet tre litt ulike fargepalletter til hver av de tre primær-volumene, hvilket skaper en naturlig individualisering av byggets ulike rom og soner. Alle byggets bestanddeler inngår på denne måten i den overordnete ambisjonen om å skape et karakteristisk prosjekt som på samme tid er både helhetlig og variert; både stramt og menneskelig.
Kvalitetsheving og kostnadsbesparelser
Prosjektet er gjennomført med metodikken i VDC (Virtual Design and Construction) som har bidratt til kvalitetsheving, kostnadsbesparelser og et vesentlig kompetanseløft innen BIM og 3D-prosjektering for samtlige leverandører. Som en del av gjennomføringsmetodikken står ICE-møtene, som har bidratt til en effektiv informasjonsutveksling med et godt samspill under prosjektering og på byggeplass. Resultatet av byggeprosessen viser seg i det ferdige bygget, med et gjennomgående unikt detalj- og presisjonsnivå.
BIM er et viktig verktøy i denne gjennomføringsmodellen, forteller Åse Helene Mørk, daglig leder hos Lund+Slaatto Arkitekter. Kontoret ser flere fordeler med BIM, og opplever at en sammenstilt BIM-modell gir en god oversikt på tvers av disipliner og kan avdekke eventuelle feil tidlig i prosessen.
For å lykkes med et BIM-prosjekt er det flere suksessfaktorer kontoret anser som nødvendige. «Alle prosjekterende må modellere i BIM og modellene må oppdateres fortløpende der tegning og modell samsvarer. I tillegg må alle ha tilgang til og kunne bruke modellen på byggeplass. Det er også viktig med en god BIM-koordinator og klare rammer for krav til modellene, slik at utveksling av modellene blir smidig.»
Riktig programvare
Lund+Slaatto Arkitekter har vært ARCHICAD-brukere siden januar 2014 og har opparbeidet seg mye erfaring med å prosjektere i BIM. «Oppdatert programvare som ARCHICAD, SOLIBRI og Revit er nødvendig i alle BIM-prosjekt siden formater som f.eks. IFC kontinuerlig videreutvikles,» forteller Mørk.
På prosjektet Ydalir Hotell ble det brukt Solibri for å kvalitetssikre filene som ble utvekslet mellom de ulike fagene. Programmet ble også brukt for å sammenstille filer fra forskjellige fagområder og som underlag for diskusjoner i prosjekteringsmøter. Dette gir en svært avansert modellsjekking og kvalitetssikring. Informasjonen er lett tilgjengelig på byggeplassen, der hver enkelt kan se på modellene og hente den informasjonen de trenger til enhver tid.
- Type: Campushotell
- Areal: 3129 kvm
- Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter
- Interiørarkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter
- Landskapsarkitekt: Klorofyll / BDA / Atsite
- Tiltakshaver: Stiftelsen Ydalir / Smedvig Eiendom
- Entreprenør: Kruse Smith
- Prosjektets hjemmeside: www.lsa.no/ydalir