Nasjonalmuseet i Stockholm er en vakker bygning med en vakker utstilling. Det er så mye historie og interessant å oppleve og la seg inspirere av.
Vi er selvfølgelig ekstremt stolte av at utstillingen ble opprettet i ARCHICAD, fra skisse til ferdige kuttlister for å skape plass til et utvalg av de 5000 kunstgjenstandene som er der.
Joakim Werning holdt en lærerik og inspirerende presentasjon der han snakket om arbeidet med renoveringen og den nye utstillingen. En fin inspirasjon for interiørarkitekter og arkitekter som kan se hvordan du selv i denne typen prosjekter kan jobbe med digitalisering og BIM helt fra skisse gjennom prosjektering til ferdig utstilling.
ARCHICAD effektiviserer arbeidet
Joakim forstod for lenge siden at arbeidet med utstillingene kunne strømlinjeformes og kjempet for å få muligheten til å kjøpe ARCHICAD til museet, noe de ikke angret på. I stedet for å stille ut maleriene på gulvet og henge dem opp manuelt, viser vi dem nå virtuelt og vet nøyaktig hvor maleriene skal henge.
Oppgaven var å forberede en utstilling med 5000 kunstgjenstander, og omtrent 1 000 MDF-plater var brukt til utstillingen. 100 montre er plassert, alt er unikt tilpasset utstillingen. Hvordan skal vi håndtere all den informasjonen på tre måneder? Vel, vi fikser det med ARCHICAD, sier Joakim.
Stor verdi med en 3D-modell
Fra begynnelsen så Joakim verdien av å lage en 3D-modell av hele bygningen og fikk laget en 3D-skanning av bygningen. Hele prosjektet skulle 3D-prosjekteres, men arbeidet stoppet, derfor tok Joakim over arbeidet selv. Den eksisterende 3D-modellen ble importert til ARCHICAD for videre behandling.
Joakim designet selv alle de tekniske installasjonene samtidig som han undersøkte tegningene. Dokumentene var noen ganger knappe og manglet informasjon som Joakim supplerte. Dokumentasjonen var nødvendig for at utstillingen skulle være så bra og godt planlagt som mulig. Det var en stor jobb, men det var verdt det, for nå er de også tilgjengelige for fremtidige utstillinger.
Sjekker sikkerhet ved hjelp av 3D-modellen
Når Joakim trekker inn alle bevegelsesdetektorer og kameraer osv. Kan du plassere deg i et kamera og se nøyaktig utsikten som overvåkningskameraet ser og dermed også planlegge for utstillingenes sikkerhet. Sara Al Adhami er en viktig ressurs for National Museum of 3D-projeksjon og hjelper med å produsere gjengivelser av høy kvalitet for å produsere pressebilder.
Vegger og podier lages basert på kunstgjenstandene som er valgt under planleggingsprosessen. Det var et iterativt arbeid med den virtuelle utstillingen for å få tid til å fikse gjenstandene som deretter pakkes, transporteres og plasseres på visning. I 3D-modellene kunne konservatorene selv gå rundt dem og se hvilke malerier som henger høyere opp og kan deretter velge hvilke malerier som skal restaurere litt, de som henger i øyehøyde.
Detaljene er avgjørende for prosjektet
Det var ingen design for podiene, så Joakim gjorde det selv med tanke på event, etikettholdere, sperrer og vedlikehold, mm. Høyden på podiene må harmonere med pidestallene og den samme lakken som med samme struktur ble brukt for å beholde for å få den rette følelsen gjennom hele utstillingen.
Alle podier og vegger ble designet i detalj, dimensjonert og kvantifisert direkte fra 3D-modellene. Det ble laget en spesiell aluminiumsprofil som ble tilpasset hvert eneste hjørne, og leverandøren lurte på hvor mye materiale som skulle trengs, og med et knappetrykk kunne Joakim svare på spørsmålet, 306 stykk og 529 meter.
Senere ble midlertidige vegger bygget for å sikre at de var stabile nok til å bære kunst fra 1700-tallet.
Alle bildene ble nummerert for mer effektiv håndtering
Det ble også opprettet hengediagrammer for å vite nøyaktig hvilke kunstverk som skal være hvor. Disse hengediagrammene er vist i plan, men også i seksjonen med riktig motiv på brettene for å sikre at det blir riktig umiddelbart.
ARCHICAD bidro også til å lage en ny type uten montert stativ. Det var intern motstand mot å lage dem, men ved hjelp av ARCHICAD ble det tydeligere å se, og da riktig design og fargekombinasjon ble funnet, fikk de grønt lys for å skape dem.
Sensitiv kunst roteres
Noe kunst må ikke henge rundt så lenge de er lysfølsomme, noen ganger må de hvile. Derfor roteres den samme presentasjonen slik at de ikke blir ødelagt. Selv på dette stadiet er ARCHICAD en god støtte for å kunne planlegge og rotere kunsten på en god måte. Du kan deretter lagre alle de forskjellige opphengene og deretter få et historisk bibliotek på alle opphengene som har vært.
Joakim bruker ofte BIMx for å dele 3D-modellen med andre. Det er en veldig god måte å kommunisere med andre da det er som en frittstående spillmotor der alle fritt kan bevege seg selv i modellen. Det er også mulig å måle og merke kunstgjenstandene for å se hvem de er.
Joakim prøver å samle all informasjonen i modellene, det er egentlig det vi kaller BIM.
Se hele presentasjonen til Joakim Werning om virtuelle utstillinger her